Agricultura de subzistenta si cele 4 forme ale acesteia

Atunci cand vorbim despre agricultura o mare parte dintre noi se gandesc doar la munca de camp. Ei bine, agricultura la origini este ceva mai variata, cuprinzand de fapt 4 forme ale agriculturii de subzistenta din care fac parte vanatoarea si culesul plantelor, pastoritul nomad, cultivarea diferitelor loturi dar si agricultura stabila.

Aceste 4 forme fundamentale marcheaza anumite stagii din istoria civilizatiei. Istorie ce ne invata ca in urma cu peste 12 mii de ani, majoritatea oamenilor traiau din pescuit, vanatoare si cules. Modul asta de viata este greu si se bazeaza in mare parte pe uciderea animalelor salbatice pentru asigurarea hranei dar culesul diferitelor plante si radacini comestibile.

In timp oamenii au descoperit ca plantele pot fi cultivate iar animalele domesticite. Asa a aparut agricultura actuala. Vanatoarea si culesul au fost menite declinului deoarece sunt destul de grele si necesita o buna cunoastere a modului de supravietuire in natura. Astfel, majoritatea oamenilor au preferat sa devina agricultori, mutandu-se in zone cu ploi abundente si regulante unde puteau cultiva diverse recolte. In zonele mai uscate cresteau animale, in timp ce grupurile de vanatori s-au mutat in zone de munte sau regiuni in care agricultura nu era propice.

Pastoritul nomad a luat nastere ca alternativa evoluata a vanatorii. Astfel, in loc sa alergi dupa animale salbatice in natura pentru a le vana, de multe ori intorcandu-te cu mana goala, le domesticesti si le cresti de mici, dispunand astfel de propria turma. Totusi pastoritul nomad presupune deplasarea pe distante mari in cautarea de apa si hrana pentru supravietuirea turmei. Aceasta forma de pastorit nomad este pe cale de disparitie, fiind practicata de anumite grupuri minoritate de pe planeta, obligate insa de catre guverne sa se stabileasca intr-un singur loc.

Agricultura moderna are la baza cele 4 forme mentionate mai sus. Insa mult mai evolutate, dispunand in prezent de ferme unde oamenii cresc animale domestice (oi, vaci, capre, iepuri, gaini etc), pescatorii amenajate, rezervatii speciale unde se practica vanatoarea controlata si desigur agricultura pe loturi stabile unde se cultiva plante si legume.

In Romania avem peste 4 milioane de agricultori care practica agricultura de subzistenta. Desi impactul economic nu este extrem de mare comparativ cu alte industrii,  agricultura de subzistenta joaca un factor extrem de important. Majoritatea oamenilor sunt saraci, neputand de cele mai multe ori sa isi achite impozitele, iar aceasta forma de agricultura reprezinta pentru ei singura forma de venit pe care o au. Trecerea la agricultura industrializata reprezinta nu doar un risc enorm, ci este aproape imposibila.

photo credit: graves-chapple research center_0028 via photopin (license)

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.