Agricultura – o sansa pentru viitor

agricultura

Agricultura din Romania pare ca a suferit un tragic accident dupa anii ’90 si se afla in „moarte clinica”. O durere constanta parca ii apasa pe fermierii si par lipsiti total de ajutoare.

Totusi, agricultura incepe sa isi revina usor datorita subventiilor date de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), cat si a proiectelor cu fonduri europene. Viitorul pare plin de sperante reale insa toate se vor face cu investitii si planuri pentru perioade lungi.

In viitor vom avea nevoie de mancare, nu doar de energie si locuinte. La nivel global cerintele de alimente vor fi din ce in ce mai mari datorita faptului ca numarul populatiei este intr-o continua crestere. Daca luam exemplul altor state sarace care acum 15 ani erau in colaps economic, iar aici ma gandesc la Brazilia care acum este o mare putere economica, vom putea face fata si invata din greselile si reusitele lor.

Cei drept, agricultura nu este o sursa de imbogatire peste noapte, aici vorbim de proiecte pe termen lung, care inseamna o dezvoltare usoara dar sigura. Romania are o capacitate de productie uimitoare! Poate ca uneori nu este de ajuns, insa daca dorim sa redevenim granarul Europei, avem nevoie de o conducere mai atenta din punct de vedere agricol si economic.

In opinia mea, producatorii locali trebuie sa restapaneasca pietele din orase care sunt domninate de simpli comercianti si speculanti. Spiritul agriculturii de alta data poate fi reinviat, insa prin multa munca.

Deasemenea cred ca trebuie sa incepem exportul catre alte tari. Fie ca este vorba de materie prima sau produse finite, este important sa aducem bani catre economia tarii din exporturi. Globalizarea ne ajuta, insa doar daca stim sa ne extindem.

5 răspunsuri la „Agricultura – o sansa pentru viitor”

 1. MITRAN MARIO

  Din pacate cand a cazut comunismul acela nenorocit 99/100 din cei care ar trebuii sa se ocupe de cultivarea pamantului habar nu au cu ce se mananca,ducand lipsa atat de fonduri dar si de experinta necesara pentru a putea accesa fonduri de la diferitele structuri financiare.
  Pana nu se incepe o campanie a nivel national care sa indrume producatorii spre acele proiecte fezabile,nu o sa reusim niciodata sa ajungem din urma tarile cu traditie in agricultura iar vorbele si predicile or sa se auda mult si bine fara rezultate.

  • Ioan Mihai

   Sunt total de acord cu ceea ce spui. Avem nevoie de o educare mai activa a oamenilor si de un ghidaj mult mai atent pentru accesarea fondurilor.

 2. constantin

  salut initiativa celor implicati, dar nu stiu cat de transparenti ve-ti fi in aceasta lume a virtualitatii, asta inseamna ca ve-ti divulga din intentiile celor ce detin monopolul agricol in aceasta comuna. Intradevar informatia te face mai puternic si te poti pregati si dota macar informal mai bine, sunt foarte multe de spus si am f. multe intrebari………si curiozitati. succes:

 3. adonis abraham

  NU exista fonduri, NU exista nimic de un an de zile, momentul in care USL a venit la putere…se pregateste JAFUL…140 MILIOANE DE EURO AJUTOARELE PE MINIMIS…a inceput depunerea la ora 08:30, jumatate de ora nu s-a putut accesa site-ul, la ora 09:00 s-a putut accesa : SURPRIZA : FONDURI EPUIZATE, as intreba acum, domnule TUTUIANU, PONTA, CONSTANTIN DANIEL, O SA MURITI DE CANCER…

  • Mihai Ioan

   Exista o diferenta extrem de mare intre „nu exista” si „nu se acorda celor care au nevoie”. Acest site nu are nici o afiliere politica si nici nu va avea, nu cat timp este al meu. Prin urmare nu inteleg de ce va plangeti aici despre USL. In fond, articolul exprima altceva, nu situatia politica ci o mica viziune agro-industriala mai optimista.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.