Ambliopie : Ce este si cum se trateaza? (P)

Se estimeaza ca aproximativ 3% din copii nou nascuti sufera de ambliopie. Aceasta problema de sanatate este relativ frecventa, apare in copilarie si poate fi usoara, moderata sau severa. Indiferent de situatie, amblioplia, cunoscuta si sub denumirea de „ochiul lenes”, reprezinta vederea slaba a unui dintre ochi insa exista si cazuzi bilaterale.

In acest articol o sa va scriu pe scurt, in limita cunostintelor mele, despre cauzele ambliopiei, diagnostic si metode tratament pentru ambliopie.

Care sunt cauzele ambliopiei?

Exista 4 cauze principale responsabile pentru ambilopie:

  • ambilopie provocata de diferenta refractiva dintre cei doi ochi (astfel, ochiul cu un defect mai mare de refractie devine ambilop)
  • ambilopie provocata de strabism (caz in care ambilopia este mai profunda si putin mai dificil de tratat)
  • ambilopie ametropica – cauzata de prezenta unor defecte refractive destul de mari la ambii ochi
  • ambilopie de deprivare – apare atunci cand axa vizuala este blocata datorita unor complicatii medicale

Cum se pune un diagnostic corect pentru ambilopie?

De cele mai multe ori ambliopia nu isi face aparitia din start, cel putin nu vizibil. Insa in primii ani din viata copilul poate sa fie usor nesigur in miscari, se accidenteaza des si nu poate aprecia corect distantele.

Acesta este un semnal de alarma insa diagnosticul se pune doar in urma examenului oftalmologic complet pentru a determina daca exista diferente de acuitate vizuala intre cei doi ochi si ce tip de ambilopie este. In general se recomanda efectuarea unui examen oftalmologic de rutina pe la varsta de 3 – 4 ani.

Metode de tratament pentru ambliopie.

In cazul in care se constata prezenta ambliopiei, tratamentul propriu zis se realizeaza prin ocluzia ochiului sanatos si stimularea celui cu probleme. Aceasta metoda de tratamentul este non-invaziva, nu necesita interventii chirurgicale iar numarul de ore si perioada de ocluzie variaza in functie de gravitatea abliopiei.

Din pacate copii pot reactiona la aceasta metoda de tratament, pot planga si chiar pot refuza acoperirea ochiului sanatos, iar parintii, fiind foarte vulnerabili si sensibil opresc tratamentul inainte de vindecarea totala. Este extrem de important ca recuperarea vizuala si tratamentul sa aiba loc pana in varsta de 6, maxim 7 ani.

Parintii trebuie sa inteleaga importanta tratamentului si sa fac tot posibilul ca cei mici sa accepte acoperirea ochiului sanatos.

Pe internet am descoperit programul de tratament prin joc al Ambliopiei numit Amblionet. Acesta program este non-invziv si asigura recuperarea vederii ochiului lenes, fiind in acelasi timp distractiv si interactiv.

Terapia Amblionet este dezvoltata de clinica Optisan, localizata in strada Pietris nr.1, localitatea Zalau din judetul Salaj. Mai multe informatii despre aceasta terapie puteti obtine prin email la adresa office@optisan.ro, telefonic la numarul 0260.612.229 sau la 0746.672.215

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.