Cat de importantă este agricultura pentru economia Romaniei

13908990265_810d0cdde7_b

Spre deosebire de alte țări din Uniunea Europeană, agricultura în România joacă un rol extrem de important pentru sectorul nostru economic, asigurând atât bani cât și mâncare. Cea mai mare parte a populației se ocupă de agricultura, tocmai de asta cred și susțin cu tărie că agricultura este singură speranța de viitor a României. Consider că trebuie să ne îngrijim de bunăstarea ei în mod permanent.

Evaluăƒrile și analizele asupra performanțelor agricole din România rămân în continuare modeste. Se vedea clar că există anumite sfere de interes care încearcă să ne umbrească contrastul asupra potențialului nostru agricol. Nu trebuie să ne lăsăm influențați de lucrurile astea. Și spun asta deoarece cred că putem reabilita întreg sectorul agricol sub un management politic mai bun. Totuși, se caută asta? Nu prea.

Ni se tot servește ideea că singurul motiv pentru care țăranii din România nu mai fac față în domeniul agricol este lipsă tehnologiilor moderne. Hai să fim serioși. Părinții mei, părinții tăi, bunicii noștri și strămoșii noștri au lucrat terenurile fără echipamente și utilaje moderne. Cum de ei se descurcau mai bine? Nu neg faptul că performanță se poate face doar atunci când lucrezi mecanizat, este normal.

O problemă mai reală o reprezinta lipsa de control asupra importurilor și prețurile extrem de mici oferite pe marfa locală. Există foarte multă marfă de import care invadează atât piețele cât și rafturile magazinelor. Pe lângă asta, soiurile romanești încep să dispară, fiind ușor înlocuite de hibrizi care promit producție mare, însă în general fără rezultate deosebite.

Atât Tărtășești cât și comunele vecine ar putea învăța câteva lucruri din reportajul de mai jos, realizat în Răcari. Statul trebuie să înțeleagă că fără stimularea oamenilor nu se poate reconsolida agricultura. Încă exista persoane care vad potențialul acestui domeniu și vor să facă ceva, însă n-au susținerea necesară.

Sursa imagine: flickr

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.