educatia copilului

Cum stimulăm educația copilului dincolo de școală?

Înainte de toate țin să menționez câteva afirmații pe care părinții le folosesc uneori în încercarea de a-și motiva copii să învețe, însă care sunt extrem de nepotrivite și fac mai mult rău educației unui copil decât să îi ajute.

Exemple:

  • „Cu cât stai mai mult să înveți, cu atât mai bine”
  • „Dacă nu iei note bune nu te las la joacă.”
  • „La vârsta ta ar trebui să înveți, mai încolo vei avea timp sa faci si altele”
  • „Numai la joacă/desene/calculator ți-e gândul, nu ai pune mâna pe carte pentru nimic în lume”
  • „Dacă nu te ții de școală, nu vei face nimic în viață”.

Nu este bine să procedați așa, deoarece un copil trebuie stimulat să învețe, nu condiționat și amenințat. Știu că mulți dintre părinți așa au fost educați la rândul lor, însă tocmai aici este „rădăcina” problemei.

Dacă de la o vârstă fragedă copilul este amenintat si condiționat de către părinți, cum că trebuie să învețe „că altfel se întâmplă ceva”, se creează o asociere între învățat și ceva rău. Tocmai de aia, pe viitor, copilul respectiv o să evite educația și învățatul că să nu pățească ceva rău. E simplu de înțeles de ce. Pentru că în loc să fie încurajat să învețe, să descopere, să experimenteze, a fost condiționat și obligat să o facă, pentru „că altfel”.

Toate condiționările astea aiurea duc la o stare psihologică foarte neplăcută pentru copil, care mai târziu se poate dezvoltă într-un mod nesănătos, care îi strivește curiozitatea naturală și implicit procesul natural de învățare, ba chiar mai mult, îi poate afecta încrederea în șine și chiar relațiile sociale.

Tocmai de aceea trebuie să stimulăm educația copilului, nu prin condiționare ci prin alte mijloace mai potrivite: prin puterea exemplului, discuții constructive, metode de învățare mai distractive, încurajarea exprimării opiniilor în mod deschis, organizarea timpului etc.

Exemple prin care putem stimula educația copiilor.

Trebuie să îi arătăm copilului că suntem interesați la rândul nostru să învățam, iar dacă acesta vede entuziastul nostru pentru învățat, la rândul sau o să considere activitatea asta ca fiind importantă, nu ca pe o povară.

În general copiilor le place să vorbească despre ce au făcut la școală, ce au învățat și dacă au luat note bune. Însă în egală măsură nu le place să vorbească atunci când au luat note proaste. Tocmai de aceea discuția despre note nu este tocmai o discuție bună. Cel mai bine este să discutați despre ce a învățat în ziua respectivă, încurajându-l să explice ceea ce a învățat, iar dacă este cazul, contribuiți activ la învățatul acasă. Spre exemplu învățați împreună despre un subiect, căutând informații într-o carte, pe internet etc.

Exista o mulțime de platforme educationale online care oferă informații pentru copii, părinți și profesori. O astfel de platformă este anidescoala.ro, unde puteți găsi o mulțime de sugestii, povesti, exerciții, cântece pentru copii, versuri și o mulțime de alte materiale educationale. Toate astea vă vor ajuta in creșterea și educația copilului.

De asemenea este important ca copilul să se simtă confortabil prin exprimarea propriilor păreri și sentimente. Dacă nu ii ascultam problemele și monopolizam mereu discuțiile cu acesta, nu vom înțelege atunci când are o problema iar pe viitor o sa evite sa mai discute cu noi, simțindu-se dezamăgit și chiar neputincios.

educatia copiilor

photo credit: UNAMID Photo All life in an IDP camp via photopin (license)

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.