Cuviosul Antonie cel Mare

Antonie cel MarePe data de 17 ianuarie a fiecarui an, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Antonie cel Mare.

Acesta S-a nascut in anul 251 in localitatea Coma din Egiptul Mijlociu intr-o familie de neam, cu parinti instariti. Dupa moartea parintilor sai, ramanand singur cu sora sa mai mica si avand 18 sau 20 de ani se ingrija de cele avute. Dupa nici sase luni de la decesul parintilor sai, ducandu-se la buserica, dupa obicei, se gandea cum apostolii lasau toate avutiile si urmau calea Mantuitorului. Acestea gandind, a intrat in biserica, si din intamplare se citea Evanghelia, auzind ca Domnul a spus bogatului:

„De voiesti sa fi desavarsit, du-te, vinde-ti, toate averile tale si le da saracilor, apoi vino de-Mi urmeaza Mie si vei avea comoara din ceruri”.

Auzind acestea ca si cum pentru EL s-ar fi facut citirea, S-a dus acasa si a impartit vecinilor cele 300 de pamanturi, iar restul averii a vandut-o impartind saracilor argintii obtinuti si oprind o parte si pentru sora Sa. A intrat din nou in biserica si auzind Sfanta Evanghelie zicand „Nu va ingrijiti pentru ziua de maine”, a mers din nou acasa si a impartit si argintii opriti pentru sora lui, pe aceasta increditand-o unor cunoscute si credincioase fecioare.

La inceput s-a mutat la margine satului natal, gandind cum sa nu se intoarca la lucrurile parintilor sai, nici rudele sale sa nu le mai pomeneasca; ci tot dorul si toata sarguinta sa o aiba spre cautarea pusniciei. El asculta de un ascet din regiune , mai varsnic si mai experimentat. A mai locuit intr-un mormant parasit si intr-o fortareata parasita, la margine desertului, in locul numit Pispir, unde dupa 20 de ani ucenicii acestuia l-au convins, in anul 306, sa paraseasca acest loc.

In acest moment devine parintele spiritual al multor calugari din diferitele „colonii monastice” desertului Egiptului. In anul 312 se muta in desertul adanc, aproape de Marea Rosie, unde azi se gaseste o manastire care-I poarta numele. Aici traieste, pana la moartea Sa, impreuna cu cei doi ucenici, parasind locul doar pentru a-si vizita discipolii. Antonie trece in lumea celor drepti in anul 356 la varsta de 105 ani.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.