De Mărțișor la Tărtășești

P1000980Am ajuns astăzi la Tărtășești- pungă de entuziasm, pe o vreme însorită după cum vedem cu toții, încărcată de flori, mărțișoare și emoții. I-am adus mamei orhidee pentru că sunt frumoase, puternice, rezistente și totuși sensibile la fel ca ea.

P1000968Pe firul roșu și alb aș fi vrut să îi împletesc cu mâinile mele un coșar și o potcoavă cu trifoi cu patru foi să îi poarte noroc pân’ la primăvara următoare, dar pentru că nu am nici timp nici îndemânare, m-am înghesuit cu ceilalți doritori de simboluri de primăvară și i le-am ales pe cele potrivite.

Ajunsă în Tărtășești am găsit-o pe mama cu un buchețel de ghiocei din curte prinși cu șnurulețe frumoase.

P1000964În plus, l-am găsit pe tata la poartă cu Botezul. Tradiția la Tărtășești nu constă doar în a oferi și a primi mărțisoare, ci aici preotul și dascălul pleacă la 1 Martie cu botezul în sat. Mai precis ei merg în casele oamenilor pentru botezul de martie, stropind cu apă sfințită dintr-o căldărușă veche și specială unde se află și crenguțe de busuioc. Ce este și mai drăguț este că amândoi aveau la ei punguțe cu mărțișoare pentru a le oferi doamnelor, deci până la urma cultura se îmbină interesant, nu?

Ar mai fi de menționat că nu se practică peste tot această tradiție, în sate din alte zone ale țării, preoții umblă și în septembrie, la începerea anului nou bisericesc. Aici cred că este un ritual de purificare, și părintele Cristache și preoții care au fost înainte au găsit așa această formă de tradiție și au continuat-o. Este posibil ca odată cu venirea primăverii creștinii să își dorească să aibă casele sfințite, să întimpine cu bucurie și curățenie vremea cea bună și postul Paștilor care urmează.

Am încercat să aflu informații mai detaliate despre acest aspect, dar oamenii nu știu foarte multe și în definitiv nici nu mai este atât de important de unde și de ce, ci contează enorm faptul că la noi la Tărtășești încă se conservă acest obicei frumos și că ne bucurăm cu întreaga comunitate de venirea lui Mărțișor.

Împreună cu întreaga echipă Tărtășești360 vă urăm tuturor o primăvară fericită cu iz de flori proaspete și zile însorite pline de bucurii!

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.