Fatih Birol

Vesti bune pentru natura! Emisiile de dioxid de carbon au stagnat

Una dintre cele mai bune vesti ale anului 2017 este faptul ca emisiile de dioxid de carbon, la nivel global, au stagnat in ultimii 3 ani.

Ce inseamna mai exact acest lucru? Faptul ca, in ciuda consumului ridicat de energie si chiar a populatiei care se se afla in continua crestere, nivelul de poluare s-a pastrat aproape identic in ultimii 3 ani.

Acest lucru a fost posibil in mare parte modernizarilor si retehnologizarii industriilor grele dar si mix-ului energetic mai verde, care a avut un impact foarte mare asupra mentinerii amprentei emisiilor de carbon din industria energetica.

Potrivit celor mai recente estimari realizate de catre Agentia Internationala de Energie (IEA), emisiile de CO2 la nivel global, strict pe segmentul energetic, au fost de circa 32,1 gigatone in anul 2016. Acestea au ramas neschimbate comparativ cu 2015 și 2014 desi economia mondială a crescut cu 3,1 procente.

Fatih Birol

„Acești trei ani de stagnare a emisiilor pe fondul creșterii economiei mondiale semnalează apariția unei tendințe care este cu siguranță un motiv de optimism, chiar dacă este prea curând să spunem că emisiile globale au atins nivelul de vârf”, a declarat directorul general al IEA, Fatih Birol, citat de Agerpres.

Emisiile de CO2 din SUA au scazut cu 3% in 2016, avand cel mai scazut grad din 1992 pana in prezent, in timp ce in China a scazut cu 1% pe fondul scaderii consumului de carbune si trecerea la energii regenerabile, energie nucleară și gaze naturale în producția de electricitate.

Pe intelesul tuturor, rata de poluare a inceput sa scada considerabil gratie implementarii sistemelor de energie cu panouri solare, atat fotovoltaice pentru energie electrica cat si panouri termice pentru incalzire. Prin urmare, utilizand energia soarelui pentru a produce electricitate si caldura, s-a utilizat mai putin carbune in centralele electrice si implicit mai putin gaz in diferite industrii.

Mai avem foarte mult de parcus pana cand vom inversa efectele poluarii, insa e cat se poate de clar ca suntem pe drumul cel bun si ca energiile regenerabile sunt o solutie potrivita.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.