energie regenerabila panouri solare

Energia regenerabila este în blocaj financiar

 

Nu imi este inca destul de clara stirea urmatoare, insa conform indexului de atractivitate numit „EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI)” se pare ca Romania pierde in continuare, clasandu-se pe locul 34 in ceea ce priveste energia regenerabila.

Ce inseamna treaba asta? Ca Romania, asa cum o cunoastem azi, in ciuda potentialului energetic pe care il are, nu mai este atractiva pentru investitorii in sisteme regenerabile. Aparent se pierde din atractivitate pentru investitii in proiecte si nu suntem singurii. Marea Britanie a coborat din top 10 pe pozita 14, urmare a deciziei de a parasii Uniunea Europeana dar si a desfiintarii Departamentului de Energie si Schimbari Climatice si aprobarea constructiei centralei nucleare Hinkley Point C.

Bine ca nu sunt astfel de proiecte in Romania ca altfel era si mai grav. In momentul de fata putem avansa pe o pozitie mai buna, insa viitorul investitiilor este destul de incert.

Valeriu Binig, Partener Asistență în Tranzacții, EY România, a declarat urmatoarele:

„Corectarea drastică a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile și incertitudinea privind perspectivele acestei scheme pe termen scurt, mediu și lung, au determinat scăderea atractivității României pentru noi investiții în domeniu. Mulți deținători de parcuri eoliene și solare, amenințați de faliment, caută să le vândă, în timp ce potențialii cumpărători oferă prețuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcții impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutățirea sentimentului investitorilor”

„Nu este clar însă dacă vor supraviețui suficiente capacități de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea țintei specifice. Nu există perspective clare privind noi scheme de sprijin pentru producerea de energie electrică în panouri fotovoltaice de acoperiș sau pentru promovarea biomasei ca resursă energetică. Alături de acestea, ultima propunere de modificare legislativă este percepută de investitori ca neaducând soluții pe termen scurt pentru bancabilitatea proiectelor implementate. Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investiții într-un proiect eolian realizat în România depășește, în condițiile de astăzi, 30 de ani”

Practic, Romania a indeplinit cam toate conditiile privind investitiile in energie regenerabila pana in anul 2020, insa daca nu gasim instrumentele necesare dezvoltarii si vanzarii energiei, multe dintre acestea risca falimentul.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.