Fermierii din sudul României anunță producții record la rapița și grâu

Desi conditiile climatice ameninta la nivel global multe culturi, agricultura din Romania pare sa fie intr-o perioada excelenta, cel putin in privinta productiei de rapita si grau, anuntata de fermierii din sudul Romaniei.

De circa 2 – 3 ani productiile s-au obtinut productii foarte mari, fapt datorat in mare parte lipsei de seceta dar si utilizarii unor soiuri superiore si aplicarea tehnologiilor moderne de prelucrare a terenului si a culturilor.

Fermierii estimeaza productii de grau de circa 12 – 13 tone la hectar, orz 7 tone la hectar si rapita de circa 6 tone, mentionand ca nu doar cantitatea este un vector important dar si calitatea soiurilor folosite.

Dr. ing. Gheorghe Nițu, administrator la Agrozootehnica Mihăilești din județul Giurgiu a declarat intr-o emisiune televizata următoarele:

„Cu acest soi se poate ajunge la 12-13 tone/ha, ceea ce este fabulos. În Marea Britanie am văzut o fermă unde se obținea 16 tone de grâu la hectar, iar media pe ultimii ani era de 15 tone/ha. Astfel de rezultate se pot obține cu genetică superioară și tehnologie. Cu soiurile românești, orice ai face, nu poți să treci de 7 tone la hectar”, a declarat Nițu la o emisiune TV.

In ceea ce priveste pretul de comercializare, dupa recoltare, graul se vinde cu circa 137 – 140 euro/tona, orzul tot 130 euro/tona in timp ce rapita atinge chiar si 330 – 340 euro/tona.

Totusi exista o problema, un fel de elefant mare din camera, ce afecteaza intreg sectorul agricol de foarte multi ani si de care toata lumea se plange, mai exact, comercializarea si valorificarea producțiilor prin intermediari care platesc putin, isi bat joc de producatori, sunt slabi pregatiti si mai mult incurca economia de piata si industria decat sa o ajute.

photo credit: hannes-flo The Golden Age via photopin (license)

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.