Importanta unei comunitati virtuale

O comunitate virtuala este reprezentata de un grup de persoane care comunica frecvent prin intermediul retelelor sociale. Acestea pot fi pe internet, prin telefonie sau prin orice alte mijloace de comunicare virtuala.

Comunicarea se poate face din diferite motive, de exemplu: personale, educative, de comunicare sociala, s.a.m.d.

comunitate virtualaTermenul de „virtual” indica faptul ca nu este vorba de o societate unde comunicam „fata in fata”, insa acest lucru nu face ca tot ceea ce se vorbeste sa  fie mai putin real fata de o conversatie obisnuita. Daca tot vorbim despre comunitati, trebuie sa precizam faptul ca exista doua feluri de comunitati virtuale:

  • comunitati virtuale pure.
  • comunitati virtuale care se intalnesc pentru diferite activitati si reuniuni programate.

Atunci cand intreaga comunicare se desfasoara in cadrul unei retele sociale si are ca suport schimbul de pareri, experiente, impresii, etc, vorbim deja despre un mediu social. Cu cat acest mediu social este mai activ, cu atat comunicarea este mai eficienta si se ating obiectivele acesteia.

Datorita evolutiei tehnologice, astazi, avem acces la tot felul de mijloace de comunicare eficiente. In felul asta suntem impreuna in acelasi timp, in acelasi loc bucurandu-ne de idei asemanatoare.

Este de remarcat ca puterea unei comunitati virtuale este definita prin continutul comunicarilor si sta sub semnul mijloacelor tehnice folosite. Spre exemplu o comunicare poate fi non verbala, prin intermediul mesajelor text, cat si verbala, prin folosirea telefoanelor si altor metode de convorbire pe internet (Yahoo, Skype, etc).

Un participant al unei comunitati virtuale poate lua sau avea diferite posturi in cadrul ei. Membrii pot fi clasati in functie de vechime, interes si implicare. In cadrul grupului un membru poate fi incepator (novice), poate fi doar observator, poate castiga drepturi depline (un „obisnuit”) al comunitatii, un lider sau dupa o vreme un senior („batran”) care incepe sa-si piarda interesul fata de problemele comunitatii.

Atunci cand te implici in proiectele comunitatii tale sau lupti pentru o cauza, contribui pe de o parte la dezvoltarea ta personala si profesionala, cat si la dezvoltarea comunitatii. Practic acest sistem este unul win-win in care toata lumea are de castigat.

O comunitate virtuala este importanta in primul rand pentru ca putem comunica variat cu oricine si de oriunde. In felul acesta ne putem implica in diverse proiecte si putem lupta pentru diferite cauze comune si interese in incercarea de a face o lume mai buna.

Tărtășești 360 reprezinta in estenta o comunitate virtuala, un mijloc modern de a ne uni fortele pentru obtinerea obiectivelor dorite.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.