Iulian Iancu susține că Sistemul Energetic National este în pericol datorită condițiilor meteorologice

In momentul redactarii acestui articol, Sistemul Energetic National beneficiaza de o productie de circa 8466 MW si de un consum de 7386 MW, situatie ce poate se poate descrie ca fiind la limita.

Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, a avertizat ca Sistemul Energetic National a fost la un pas de avarie in urma cu doua saptamani.

Mai exact, acesta declarat pentru presa urmatorele:

„Dacă nu ar fi venit perioada de weekend, când scade consumul și, din fericire, s-a diminuat viscolul și a putut să intre energia eoliană, atunci, cu un aport foarte mare, de 2.000 de MW, sistemul ar fi putut să intre în vârful maxim de criză, adică putea să intre în avarie”

De asemenea, a tinut sa precizeze ca:

„Funcționarea la limită, în cazul României, s-a înregistrat pentru trei zile consecutiv, când am funcționat fără rezervă de capacitate. Acela este un moment de criză. Dar momentul de criză nu s-a datorat lipsei de capacitate în sistemul energetic românesc, ci lipsei de resursă de materie primă, adică în cazul nostru noi nu am avut stoc de cărbune.”

Centralele pe carbune au dispus de stocuri pentru circa 2 – 4 zile de functionare, in timp ce rezervele de carbune, circa 800 000 tone, erau in carieră, nu in depozite, fiind imposibil de adus la timp pentru a face fata.

Situatia putea sa fie evitata daca statisticile in ceea ce priveste materia prima efectiv utilizabila, aflata in depozite, era raportata corect si daca operatorii isi faceau din timp rezerve suficiente.

Aparent singurul operator care si-a facut datoria din timp si care nu a avut probleme cu stocurile de carbune din depozite a fost chiar Romgaz, companie la care statul este detinator majoritar al actiunilor.

Iulian Iancu se intreaba „De ce ceilalți nu și-au respectat obligațiile? Cum să-și permită să nu respecte obligațiile care vizează securitatea și funcționarea sistemului energetic național?”

Mai multe informatii gasiti pe Agerpres, insa eu as vrea sa mai vin cu niste intrebari legate de  Sistemul Energetic National intr-un viitor articol.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.