Jucăriile și dezvoltarea intelectuală a copilului

Vă aduce aminte, în copilărie, chiar în primele ore de grădiniță, sau în clasele primare, când învățătorii ne întrebau la școală, „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Personal am fost „atacat” cu întrebarea asta de toată lumea. Atât de rude cât și de prietenii apropiați din familie. Problema e că, la vârstă respectivă, toți suntem lipsiți de discernământ și nu avem capacitatea intelectuală de a înțelege cu adevărat întrebarea.,

Prin urmare răspunsul este garantat unul învățat din altă parte. Majoritatea copiilor vor spune fie un răspuns pe care l-au învățat de la părinți, dascăli și așa mai departe, cum că vor să se facă președinți, aviatori, medici, avocați etc, fie vor concepe un răspuns individual, însa bazat pe asocierea profesiei părinților sau a oamenilor care le influențează viață.

Acest lucru este perfect normal. De exemplu, dacă tatăl este electrician, răspunsul copilului are șanse foarte mari să fie electrician. Nu degeaba se spune că în viață călcăm pe urmele părinților. Tocmai de asta jocurile, jucăriile și educația sunt elemente foarte importante în creșterea unui copil. Tot cumulul ăsta de factori influențează viitorul și alegerile pe care copilul le va face.

Între a învăța și a se juca, copiii vor alege în mod cert joaca. Statisticile psihologilor și specialiștilor în creștere a copiilor arată că acesta este comportamentul a 9 din 10 cazuri. Pe măsură ce cresc, conștientizează mai bine ceea ce fac și capacitatea de a alege, tocmai de aceea, pentru ca învățatul să funcționeze bine, este bine să se creeze o asociere între învățat și joacă. Plus că, așa cum practica este mama învățăturii, deși unii zic că este repetiția, așa și joaca este un stimulent puternic.

Stiu ca poate parea un moft, insa este bine sa ii cumparati copilului jucarii, sa vedeti ce il atrage si sa ii invatati comportamentul. Este posibil sa fie atras catre arta, situatie in care desenatul o sa fie un punct forte in dezvoltare acestuia, orientandu-se mai tarziu catre pictat, sau poate chiar sculptat.

Daca nu, poate o sa fie atras catre lucruri mai tehnice, fie catre jocuri logice, matematice, unde o sa dezvolte abilitati intelectule mai puternice, fie catre lucruri mai fizice, demontat jucarii, lego, poate chiar sa dezvolte o pasiune catre mecanica daca ii cumparati o masinuta electrica.

Apropo de chestia asta, jucariile s-au ieftinit foarte mult, ca dovada, vehiculele electrice vandute de nichiduta.ro incep de la 200 si ceva de lei, in functie de marimea, calitatea si pretentiile ficaruia.

In cazul in care esti parinte, cred ca iti poti raspune singur la intrebarea „Oare copilul meu isi doreste un astfel de vehicul electric?”. Daca are sau nu nevoie, nu va pot raspunde, ce pot spune cu siguranta este ca daca as avea din nou 6 – 10 ani, cu siguranta as vrea asa ceva.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.