Pregătește-ți mașina din timp! Achiziționează anvelope de iarnă

Poate suna bizar ca cineva să vă sfătuiască la început de august, adică fix la jumătatea sezonului cald, să vă pregătiți mașinile pentru sezonul rece. Știu că mai este foarte mult până la iarnă, însă fix cum spuneam în articolul precedente legat de anvelope, în cea mai mare parte, oamenii sunt obișnuiți să lase lucrurile pe ultima sută de metri.

Nu știu dacă treaba asta este specifică românilor, cert este că se întâmplă la fiecare trecere de sezon, de la rece la cald, atât în privința anvelopelor, făcând aceste achiziții mai mult forțați de circumstanțe, cât și în privința altor lucruri destul vitale, în special mediului rural.

De ce să iți cumperi anvelope de iarnă vara și anvelope de vară iarna?

De exemplu, cei care locuiesc în mediul rural, acolo unde nu există posibilitate racordării la o rețea de gaze, știu că trebuie să se pregătească din timp pentru încălzirea casei pe timp de iarnă. Majoritatea au fie sobe, pe care le încălzesc prin arderea de material lemnos și cărbune, fie centrale termice, tot pe material lemnos, cărbuni și/sau peleți.

În cazul lemnului, prețurile în timpul veri sunt mai scăzute datorită cererii mult mai mici, situația ce este valabilă atât în cazul peleților cât și a cărbunilor, și cel mai probabil se aplică și în cazul anvelopelor. Prețurile anvelopelor de iarnă pot să fie mai ieftine vara, în timp toamnă încep să crească iar la prima ninsoare ating probabil cele mai mari prețuri.

Dacă asta nu este adevărat vă rog să mă corectați, însă din câte știu cam așa este tipologia generală a prețurilor într-o societate de consum, unde cererea poate scade prețul, dar la fel de bine îl poate crește dacă există probleme cu aprovizionarea.

Tocmai de aceea, pentru a nu întâmpina probleme în toamnă, la trecerea din sezonul cald în cel rece, cred ca este bine să fim pregătiți și să achiziționam anvelope de iarnă din timp, fix în această perioadă. Nu are niciun sens amânarea unei astfel de achiziții până în ultimul moment.

Justificarea am făcut-o mai sus și are în componență doi factori importanți: timpul și prețul.

Am mai menționat într-un articol precedent că nu sunt șofer și că n-am experiență în ceea ce privește condusul unei mașini, însă am o experiență, zic eu, destul de bogată în domeniul fizicii, ceea ce-mi permite să înțeleg destul de bine importanța schimbării anvelopelor.

Acest lucru, care pare irelevant la prima vedere, alături de neadaptarea la condițiile de mers de pe carosabil, te poate costa viața, atât a ta, cât și a familiei tale, a prietenilor sau chiar necunoscuților. Atât vară cât și iarna, este extrem de ușor că mașină să între într-un derapaj, să devină incontrolabilă, și să se producă un accident.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre cauciucurile de iarnă iți recomand să consulți și wikipedia.

accident auto

Cel mai bine este să îți asumi din timp că faci toate demersurile pentru ca viața ta și a altora să nu fie în pericol și să îți pregătești mașina corespunzător.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe toată durata sezonului rece și este absolut normal, deoarece cauciucul acestora este special conceput pentru a asigura o aderență mai bună atât în accelerare cât și în frânare, în special atunci când avem condiții de polei, gheață și temperaturi foarte scăzute.

Nu mă pricep la recomandări de anvelope, însă cea mai ieftină anvelopă de iarnă, un TORQUE tq-022, are prețul de 132 lei, ceea ce nu mi se pare deloc mult. Desigur, probabil că este recomandat să achiziționați anvelope de la un brand mai cunoscut, spre exemplu anvelope de iarnă de la GoodYear, care au prețuri similare, cu doar 4 – 5 lei mai mult.

Așa că, pregătește-ți mașina din timp! Achiziționează anvelope de iarnă pe timp de vară și anvelope de vară pe timp de iarnă. Este posibil să te coste mai puțin și să câștigi ceva timp liber.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.