Refacerea si dezvoltarea industriilor din Romania

Romania a reusit sa fie una dintre cele mai competitive tari din punct de vedere industrial, in perioada 1950 – 1989, datorita unor sacrificii si eforturi extraordinare. In ciuda a ceea ce cred majoritatea tinerilor, astazi putem inca dezvolta si reface toate industriile de alta data. Daca pana in 1989 am devenit o tara competitiva raportat la plan mondial, capabili sa valorificam resursele naturale si mai ales forta de munca in moduri eficiante, de ce nu am face asta si astazi?

Din punct de vedere tehnologic, produsele realizate in Romania au fost comparabile cu cele din America, Japonia, Olanda si mult superioare celor din Norvegia, Danamarca si chiar Austria. Industria tarii noastre se poate reface cu multa implicare din partea clasei politice dar si a sectorului privat. Nu am nimic cu privatizarea companiilor atat timp cat duce la o eficientizare si crestere economica, dar mai ales la o imbunatatire a traiului cetatenilor.

Pana acum, Romania a avut parte de o distrugere accelerata a potentialului industrial, iar acest fapt a reprezentat unul dintre obiectivele imediate si principale ale asa-zisei „reforme”. In numai trei ani (perioada 1990 – 1993) s-a ajuns la o scadere de pana la 3 ori a valorii productiei locale. Practic, 40 de ani de munca au fost aruncati pe apa sambetei din lipsa de raspundere.

Toate sectoarele industriale au avut de suferit, insa cele mai afectate au fost industria alimentara, industria chimica si industria usoara. Daca stam sa cautam rapoarte si statistici privind evolutia industriala, vom observa faptul ca in 1997, valoarea productiei industriale alimentare a fost de 2,7 ori mai mica decat in 1989 iar a celei usoare de 2,5.

Planurile de dezvoltare din anii 2000 doreau ca intreaga industrie sa fie refacuta treptat, astfel incat in 2004 sa egalam cifrele din 1989. Zic eu ca a fost o decizie destul de indrazneata si deplasata. In doar patri ani nu ai cum sa repui in functiune tot ceea ce s-a distrus in 14 ani.

Nu ar avea nici un rost sa scriu despre metodele politice sau despre puternicile influente si interese ce au dus la distrugerea industriei. Insa incurajez foarte mult productia locala si cred ca a venit timpul sa spunem nu importurilor excesive. Avem nevoie de reindustrializare, fabrici si uzine noi,  refacerea fermelor, restructurarea atenta a agriculturii, etc.

Doar asa vom reusi sa repunem pe picioare industria alimentara, chimica, tehnologica, sa valorificam resursele naturale si sa avem o rata a somajului cat mai mica. Daca vom sta cu mainile in san ca pana acum, nu ne va merge mai bine.

Sursa imagine: kristofer.ro

Un răspuns la „Refacerea si dezvoltarea industriilor din Romania”

  1. mitran mario

    sa iesim in strada toti tinerii care vrem sa realizam ceva in viata asta (asa cum au facut acei tineri minunati la revolutie) si sigur vom fi ascultati. Altfel o sa ramanem muti ca acum

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.