Revitalizează-ti metabolismul cu ceaiuri compuse! (P)

Salutari dragilor. Stiu ca n-am scris de o vreme, insa am fost destul de ocupata. Din fericire, Ioan a tinut sa ma traga de urechi si chiar mi-a dat un subiect despre care sa scriu: ceaiuri compuse si beneficiile acestora pentru sanatate.

Nu stiu daca sunteti adepti ai produselor naturiste, insa inainte de toate, trebuie sa definim putin ce este ceaiul. Istoria ceaiului a luat nastere, din cate stiu eu, geografic vorbind, undeva prin Asia. Mai exact, in China, unde ceaiul chinezesc se numea Camelia Sinensis. Tot in Asia, in Japonia, gasim Camelia Japonica. In traducere, amebele denumiri se refera simplu la ceai obtinut din plante si flori de provenienta locala, preparate fie dintr-o singura panta, fie amestecata.

In timp, procedurile au evoluat iar ceaiurile au inceput sa capete diferite denumiri, insa le putem clasifica in doua categorii mari: simple – adica realizata dintr-o singura planta si compuse – realizate din amestecul mai multor plante (cu sau fara proprietati medicinale).

In ceea ce priveste productia, e de mentionat ca nu exista ceai artificial. Ceaiul se obtine exclusiv din frute, radacini, materie prima de origine naturala. In general acestea se pune la macerat la temperatura mediul ambiant, fara agenti termici. Tehnica asta se numeste macerare la rece. Daca aveti bunici/rude pe la tara, poate va aduceti aminte cum culeg florile de tei si le pun la uscat cateva zile, la soare.

Apoi, realizarea ceaiului efectiva se poate face prin infuzare, metoda fiind clasica, cu apa fierbinte intr-un ibric. Pui apa, aprinzi aragazul, pui ibricul pe foc, dai apa in clocot, pui plantele si apoi il lasi 10 – 15 minute pentru ca infuzia sa aiba loc.

O alta metoda este decocția, adica fierberea plantelor. Planta se marunteste, se umezeste putin, apoi se adauga 200 – 250 ml de apa si se pune la foc, pana da in clocot. Apoi focul se lasa mic si se tin in continuare la fiert inca 10 minute, completand din cand in cand cu apa daca este nevoie.

Mai multe despre ceaiuri gasiti pe wikipedia.

Cam astea ar fi metodele corecte de realizare a ceaiurilor bazate pe plante. In cazul ceaiurilor din  comert, procedeul e mai simplu si probabil deja binecunoscut de majoritatea. Apa fierbinte, cana, plin. Stiti si voi!

Ce fel de ceaiuri compuse compuse recomand?

Revenind la ceaiurile compuse, eu consum foarte des ceaiuri de la Charmecosmetics.ro, in special Dacia Plant cu proprieteti de crestere a capacitatilor digestive.

Ceaiuri Compuse - Charme Cosmetics
Ceaiuri Compuse – Charme Cosmetics

In cazul in care nu aveti probleme cu digestia, puteti incerca un Bitter Suedez. Nu este o bautura, ci denumirea ceaiului. Este un ceai compus, cu proprietati medicinale,  utilizat in special ca adjuvant pentru astenie, anemie, anorexie, indigestii, dureri de stomac, colecist, diferite infectii, etc. Este recomandat chiar si persoanelor care au anumite insuficiente hepatice.

Va recomand sa aruncati o privire pe site, sigur gasiti un ceai potrivit pentru dumneavoastră.

Lasa un comentariu