RO-NET: peste 78 milioane de euro pentru internet in peste 2268 de localitati

Proiectul RO-NET presupune construirea unei retele de internet de banda larga, cu penetrare la nivel national, in toate zonele identificate ca fiind „zone albe”. Acest proiect se ridica in total la 78 de milioane de euro si acopera in prezent peste 200 de localități din cele 2268 identificate.

Pana acum s-au realizat investiții de aproximativ 22% din bugetul total, adica 18.8 milioane de euro, 12.5 milioane de euro find din fondurile europene pentru dezvoltare regionala. In afara celor 200 de localitati unde lucrarile au fost deja terminate, inca 220 se afla in stadii avansate.

Potrivit rapoartelor oficiale, pana in noiembrie 2016, din cele 2268 de localități, aproximativ 783 vor beneficia de serviciile rețelelor de comunicații electronice Next Generation Network. Proiectul a fost aprobat inca din anul 2014 iar contractul pentru implementarea a fost acordat catre Telekom Romania pentru suma 365,7 milioane lei.

Proiectul este extrem de complex, totusi ce inseamna asta din punct de vedere tehnic, logistic si chiar legislativ?

  • in prima faza a proiectului, doar pentru obtinerea avizelor necesare s-au depus documente ale caror numar depaseste 350.000 pagini
  • pentru obtinerea unei singure autorizatii sunt necesare 11 avize diferite solicitate de catre autoritatile locale
  • 500 de autorizatii de constructii aprobate pana in prezent
  • 8.800 de avize dintr-un total necesar de aproximativ 9.300 au fost obținute
  • pana la finalul proiectului se vor monta peste 4500 km de fibra optica si aproximativ 50.000 stalpi noi

Mai multe informatii oficiale despre proiectul RO-NET pot fi gasite pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informaţională.

Sursa foto: flickr

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.