fabricat in romania

Senatul a promulgat legea supermarketurilor

fabricat in romania

La inceputul acestei saptamani, presedintele Klaus Iohannis a promulgat „legea supermarketurilor” care obliga marile lanturi de magazine sa se asigure ca au la raft minim 51% produse de provenienta Romaneasca. Aceasta noua regula urmeaza sa fie aplicata abia peste 6 luni, adica din ianuarie 2017, iar pana atunci patronii supermarket-urilor trebuie sa se conformeze.

Legea supermarketurilor a fost contestata in numeroase randuri de patronata, fiind amanata de cel putin 3 ori pana acum. Actul normativ a fost adoptat in Camera Deputatilor in din luna iunie, prin for decizional in unanimitate.

Aceasta lege prevede ca supermarket-uri si hypermarket-urile din Romania sa aiba pe raft produse de provenienta locala in proportie de cel putin 51%. Din categoria de produse fac parte urmatoarele: carne, oua, fructe, miere, legume, produse lactate, produse de panificatie si chiar conserve.

Practic, legea scopul acestei legi este de a incuraja consumul de produse romaneste, incercand sa limiteze importurile in limitele bunului simt, stimuland in acelasi timp economia si industra locala. Textul integral al legii poate fi consultat aici.

Reprezentantii hypermarket-urilor si supermarket-urilor sustin la aceasta modificare a legii va duce la o crestere a preturilor si ca sute de mii de furnizori romani vor da faliment, poate chiar si anumiti retaileri.

Sa nu ne lasam totusi pacaliti de interesele reprezentantilor. Daca legea ar fi respectata macar partial, sa zicem 20% din marfa vanduta sa fie romaneasca, ar fi mana cereasca pentru agricultura si legumicultura. Ca sa nu mai vorbim de potentialul de industrializare si numarul de locuri de munca.

Sursa imagine: Denisuca.com – va recomand seria ei de articole din eticheta „fabricat in romania”

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.