Situatie alarmanta : Romania importa 80% din legumele de pe piata

Situatia importurilor in Romania este una cat se poate alarmanta. Mai exact, la momentul actual Romania importa 80% din necesarul intern de legumele existente in piete, magazine si supermarketuri.

In ultimii 20 de ani suprafetele cultivate cu legume s-au redus drastic, de la peste 225 000 de hectare (din care 42 000 hectare erau protejate iar 3000 de hectare reprezentau sere si solarii) la aproximativ 45000 hectare in camp, 7000 de hectare clasificate ca spatii protejate si 225 hectare in sere si solarii.

gheorge vladGheorghe Vlad – Președinte interimar al CATAR, a declarat următoarele:

“Avem de-a face cu o cădere liberă a acestui sector, mai rău ca la vaca de lapte, în condițiile în care piața i-a transformat pe mulți legumicultori, care au renunțat la producție sau oricum produc foarte puțin, ajungând să cumpere și să vândă legume.“

Membrii asociatiei CATAR sustin ca exista solutii pentru rezolvarea situatiei. Guvernul trebuie sa intervina si sa limiteze masiv numarul de importuri si implicit sa sa ii forteze pe comercianti sa achizitioneze legume de provenienta locala.

In ceea ce priveste procesarea, acestia afirma ca exista 6 – 7 unitati de productie deja modernizate, la care se pot adauga si alte fabrici realizate prin fonduri SAPARD ce pot fi modernizate prin fonduri Europene. Singurul lucru care trebuie repus pe picioare este nivelul de productie care sa sustina necesarul de materie prima pentru unitatile de productie.

Cu alte cuvinte, avem toate mijloacele necesare dezvoltarii legumiculturii si productiei locale. Mai avem nevoie doar de sustinerea Guvernului si de conditii care sa le permita micilor producatori sa-si desfasoare activitatea. Un motiv pentru care multi legumicultori au renuntat la productie este lipsa banilor necesari sustinerii productiei, imposibilitatea de a valorifica productia si implicit reticenta bancilor de a acorda imprumuturi sau de a finanta acest sector.

photo credit: st. petersburg–10 via photopin (license)

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.