Slujba Invierii, inchinare, reflectie si bucurie spirituala.

Slujba Inviere

Se spune ca romanii sunt credinciosi si cu frica de Dumnezeu, iar numarul mare de credinciosi pe care i-am intalnit la Slujba Invierii, mi-a intarit aceasta convingere. O convingere ca Iisus Hristos este atat ,,cale” cat si ,,calator” in drumul vietii noastre, asemanat nu de putine ori cu un pelerinaj. Un pelerinaj anevoios, cu urcusuri si coborasuri, cu rataciri pe de o parte si cu regasiri si reintoarceri pe de alta parte. Un pelerinaj ghidat, mai mult sau mai putin, de gandul prezentei lui Dumnezeu in viata noastra si in comunitatea in care traim. Fara indoiala, ca Invierea Mantuitorului Iisus Hristos reprezinta un act de reflectie individuala si comunitara. Un act de reflectie insotit de manifestari pornite din launtrul fiintei, mereu articulate si declinate in fapte si atitudini.

Invierea Mantuitorului Iisus Hristos genereaza astfel de fapte si atitudini. Este suficient sa privesti cu atentie, in acest sens, numarul credinciosilor ce se aduna in numele lui Hristos, a intruparii Sale, a invataturii Sale, a patimirilor, a mortii si Invierii Sale, dar si a Inaltarii Sale spre inaltimea cerului, ca sa observi accentuate atitudini fata de viata si moarte. Este suficient, deci, sa iti propui sa intelegi sarbatoarea Invierii Domnului drept un popas duhovnicesc, ca sa intelegi si sa descoperi iubirea divino-umana a Lui Hristos, acolo unde mirosul tamaiei se inalta si tot acolo unde lumanarile ard in mainile credinciosilor. Cum astfel s-ar putea interpreta osteneala celor care prin post sau pregatit pentru clipa Invierii lui Hristos, a celor care au ingenunchiat in fata icoanelor si si-au plecat capetele lor la scaunul spovedaniei, a celor care trec pragul Bisericii cu nadejdea invierii.

Sarbatoarea Invierii lui Hristos reprezinta, in modul cel mai concret, un moment de bucurie ce inalta gandul si inima omului spre Dumnezeu. Dupa cum intreaga lume crestina s-a apropiat de sfintele altare pentru a primi lumina sfanta a Invierii Domnului, tot asa si enoriasii bisericii cu Hramul Sfantul Apostol Andrei, din localitatea Tartasesti, Judetul Dambovita, s-au apropiat si au primit lumina din lumina lui Hristos, purtand aceasta lumina spre casele lor, in gandurile si in inimile lor.. ,,Eu sunt Lumina lumii, cel ce-Mi urmeaza Mie, nu va trai in intuneric, ci va avea lumina vietii” (Ioan 8,12) transmite Hristos ucenicilor si prin acestia tuturor.

Cat de inaltator este acest ,,praznic al praznicelor” si cat de frumoasa este aceasta ,,sarbatoare a sarbatorilor” si dimineata a invierii pentru toti cei care ca niste ,,mladite” sau altoit si cresc pe tulpina ,,vitei” care este Hristos, si isi extrag seva de viata din Cel care este izvorul vietii si al nemuririi, pentru a aduce rod inaintea ,,lucratorului”, adica inaintea lui Dumnezeu. Cat de profunde sunt in acest sens cuvintele Mantuitorului Hristos adresate ucenicilor: ,,Eu sunt vita, voi sunteti mladitele. Cel ce ramane in Mine, si Eu in el, acela aduce roada multa, caci fara Mine nu puteti face nimic.” (Ioan 15, 5)

Asadar, Invierea lui Hristos reprezinta un popas duhovnicesc, atat pentru crestinii din cele mai vechi timpuri, cat si pentru cei de astazi, care si-au indreptat pasii, gandurile si inimile spre Dumnezeu. Un Dumnezeu care este inainte de toate iubire, speranta si pace.

Acest articol ne-a fost trimis de catre Caia Hoanas Dumitru.

Sursa imagine: obiectivdesuceava.ro

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.