Tartasesti, localitate veche de aproape patru secole

Tartasesti este cunoscuta de timpuriu intr-un document, care se refera la delimitarea de hotare si este datat cu 26 aprilie 1635. Din același document se poate afla ca au existat 6 martori la semnarea si intocmirea documentului respectiv, 4 dintre acestia fiind “megieși” de Tartasesti (Bucşe, Stanciu, Ştirbei şi Cârstea).

Vatra straveche a satului era situata la circa 1500 m mai la vest, potrivit unei cercetari antropologice se pare ca zona era cunoscuta sub numele de „Chirnav” sau Gradina Burlanului.

Mutarea satului are la baza o legenda locala din timpul domniei lui Barbu Stirbei (1849-1856).

„Rosetti, venind de la Craiova cu diligenta, a mers pana la Hanul de Pamant, unde drumul se indrepta spre Buftea. Rosetti nu a vrut sa treaca prin Buftea,  prin fata casei lui Barbu Stirbei, si nefiind drum de aici direct prin Padurea Raioasa, a cerut robi de la boierul Tartasescu si a taiat padurea direct spre Bucuresti, facand sosea”

(Ion N. Ghita, perceptor in varsta de 80 ani, din Tartasesti)

In jurul anului 1864, boierul Tartasescu, cel care stapanea aceasta mosie, a decis sa mute satul la noua sosea, deoarece casele erau rare.

In comuna Tartasesti erau 6 carciumari si 5 hangii, ceea ce dovedeste ca activitatea comerciala se dezvolta.

Mai exista in Tartasesti o moara cu aburi si o scoala mixta. Potrivit unei monografii a Tartasestiului, avem informatia ca aici a functionat una dintre primele scoli rurale din Tara Romaneasca.

Satele care faceau parte din Tartasesti erau Pajera (Tartasestii de sus), Bujoreanca, Calugarul si Hanul de Pamant. Dar povestea noastra, a Tartasestiului, continua cu alaturarea satului Gulia in 1908, ce apartinea pana atunci comunei Sabareni.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna Tartasesti facea parte din judetul Ilfov, va fi trecuta de Dambovita in 1968, moment in care se adauga si satul Baldana, prin Organizarea administrativa a teritoriului Romaniei, cand revine la Ilfov.

In 1981 alaturi de comunele Brezoaiele, Slobozia-Moara, Butimanu, Niculesti, Crevedia si Ciocanesti, comuna noastra va trece din componenta judetului Ilfov la judetul Dambovita.

Mai multe informatii din punctul de vedere istoric pot fi citite pe scribd, in contul lui DAN TOMA DULCIU, caruia dorim sa ii multumim pentru toata munca depusa. Suntem onorati sa avem parte de aceste ganduri pe care dansul a dorit sa le impartaseasca cu cei ce doresc sa le citeasca.

pozitionare geografica tartasesti
pozitionare geografica tartasesti

Din punct de vedere geografic, comuna Tărtăşeşti se afla la o altitudine de peste 100m si are ca vecini urmatoarele asezari:

 • Cosoba, Joiţa, Săbăreni la Sud
 • Brezoaele si Slobozia Moara la Sud Vest
 • Răcari la Nord Vest
 • Ciocănești si Urziceanca la Nord
 • Samurcaşi si Buftea la Est

9 răspunsuri la „Tartasesti, localitate veche de aproape patru secole”

 1. Costin Dutzu

  Ceva destul de interesant, nu am stiu absolut nimic despre locul prin care trec des :) . Presupun ca toate satele si comunele au un istoric destul de amanuntit. Felicitari celor care se ocupa de acest site. Tineti-o tot asa!

 2. Cristina Lazar

  Felicitari! Am aflat un lucru pe care nu-l stiam despre satul in care mi-am petrecut toate vacantele…tatal meu este din tartasesti si cum vorba aceea spune…tot acasa e mai bine … dupa 30 de ani (timp in care a locuit in Bucuresti) s-a intors acasa…
  O sugetie am la dumneavoastra faceti un articol si despre Manastirea Baldana „La Maici” pentru ca si acea Manastire are un istoric foarte frumos si cred ca Sfintia Sa Parintele Staret Vicentiu va v-a destainui cu drag povestea acestei Manastiri si a lui.

  • Mihai Ioan

   Sunt multe de spus. Momentan suntem putini prinsi cu alte probleme personale, insa vom scrie mai mult si despre alte locatii importante.

 3. Nelu balaurul matei

  Locul cel mai minunat care exista. Locul unde te nasti, cresti si mergi la scoala cu drag. Plecat de peste 20 ani din Tartasesti si mergind in cele mai dezvoltate capitale ale lumi moderne, nu exista placere mai mare decat aceea de a-ti vedea locul unde ai crescut unde ai parinti. Si locul nostrul este acolo la Tartasesti.

 4. Nelu balaurul matei

  Tartasesti cuvant magic.acum 20 de ani se nastea baiatul meu cel mic Valentin 01-07-1993 mandru ca sint tartasean .

 5. Ionescu

  Satul Tartasesti, sat medieval dateaza cel putin din secolulal XVII-lea , fiind deseoriamintit in diverse surse incepand cu 26 aprilie 1635, dar exista si vestigii geto-dacice. Astfel, in document se mentioneaza ca dintre cei sase martori prezenti la fata locului, patru erau ,,megiesi,, din Tartasesti: Bucse, Stanciu, Stirbeisi Carstea, iar ceilalti doi( Manea si Badea ) din Tatulesti, o localitate probabil invecinata si care este mentionata in numeroase izvoare istorice din epoca medievala. Documentul mai sus mentionat contine si numele altor martori,, juratori,, anume Vintila Vataful ot Brezoaie/ ot Tartasesti Darul / Cernica/ Brat Emu Tuduru/ ot Baldanesti Lucaci / ot Dobroiesti Draghici/ Mihaila. Este asa dar clar mentionat numele comunei Tartasesti precum si a unor localitati invecinate: Brezoaia, Baldanesti si Dobrusesti. Din secolul urmator ( XVIII) s-au pastrat numeroase documente in fondurile Mitropoliei. Aceasta se refera in special la tranzactii marunte de proprietati funciare( ocine) facute intre localnici si locuitori din Bucuresti si din alte parti. Va urma,

  • Ionescu

   La multi ani Tartasesti 2019, sper ca aceasta comuna condusa de comunisti din anul 1975 si pana in prezent , comunism transformat sub alta denumire de la pcr la psd, speram ca din 2020aceasta comuna frumoasa din sudul munteniei , unde de-a lungul celor aprox 400 de ani , unde boieri si mosieri au contribuit la inradacinarea comunei Tartasesti si in vederea dezvoltarii pe viitor, sa puna . acestor mizerii umane care au cotropit aceasta frumoasa localitate. In /din 2020 putem sa rescriem istoria si sa continuam cu alte valori reale in conducerea acestei localitati si sa redam cetatenilor ei , o regiune libera , democrata si sa devina intradevar o comuna prospere si moderna asa cum au dorit toti cei care au contribuit de-a lungul celor a cateva sute de ani si sa incepem prin a le cinsti memoria celor care au format si au luptat ot pastrarea ei

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.