recolta de grau

UE estimează producții de grau mai mici pentru anul 2016

Copa-Cogeca, cea mai puternică organizație agricolă din UE a făcut o estimare a recoltelor de grau de panificație pentru anul 2016 si au constatat o producție mai mică cu cel putin 3.5%. Acest deficit se datorează condițiilor meteorologice nefavorabile, secetă excesivă și chiar ploaie abundentă în anumite zone.

Oficialii spun că scăderea este așteptată pe toată categoria de cerele, atenționând că producția ar putea fi în continuă scădere, motivul fiind incertitudinile mari privind recoltele de porumb ce a fost cultivat mult prea târziu. De asemenea, precipitațiile excesive au afectat la rândul lor calitatea grâului din foarte multe țări, printre care se numără atât Ucraina (producție de peste 70% grâu furajer) cât și Franța, principalii producători la nivel European.

Max Schulman, reprezentat al Copa-Cogeca, susține că atât bolile cât și dăunătorii au căpătat rezistentă la tratamente, culturile fiind astfel din ce în ce mai greu de protejat.

Prognoze sunt la fel de negative si pentru producția de ole oleaginoase, estimându-se o scădere cu aproximativ 1.7 față de anul trecut, din motive similare.

Să vedem totuși și partea bună. O producție mai mică de grau si cereale la nivel european, deși ii afectează pe marii producători, înseamnă un preț mai bun de vânzare pentru toți micii producători.

photo credit: harvest via photopin (license)

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.