Ziua poetului nostru national, Mihai Eminescu

Ziua Culturii Naționale Imi doresc să cred că nu există român sau cel puțin român în școală care să nu știe că 15 ianuarie este pentru noi toți o sărbătoare. Anul acesta se împlinesc 163 de ani de la nașterea unui geniu românesc, 163 de ani de la nașterea (încă) neegalabilului, Mihai Eminescu. Cred că e poetul care știe să se apropie de sufletul oricăruia dintre noi, fie că avem zece ani și-l studiem pentru prima dată la școală, fie că avem șaptezeci și cu nostalgie, tragem un scaun la gura sobei și deschidem un volum de poezii semnat, Mihai Eminescu.

Geniul lui a rămas unic până astăzi, opera lui a provocat la cugetări zeci și zeci de generații. Acestea sunt unele din valorile cu care noi am crescut. De ce-am fi atât de egoiști și nu le-am împărtăși și copiilor noștri? Lumea se îndreaptă cu pași repezi către o viață superficială și hiper tehnologizată și mă gândesc cu durere dacă nepoții mei vor adormi cu poveștile cu care eu adormeam adesea (acum peste douăzeci și cinci de ani).

Ochii, gândul și sufletul copiilor noștri trebuie să se îndrepte și către aceste valori și noi, părinții, cadrele didactice avem obligația de le a arăta drumul către ele. Noi suntem răspunzători de mediul în care ei cresc! Așa cum ne străduim să le arătăm prin noi înșine un exemplu pozitiv, să le creăm condiții optime de trai și dezvoltare, haideți să le creăm și o armonie culturală. Nu vorbesc întâmplător despre acest lucru astăzi, doar pentru că este Ziua Naționala a Culturii, ci vorbesc din dorința sinceră de a nu vedea tineri peste ani care sa nu știe să răspundă la întrebarea de ce își iubesc țara.

Acesta este doar unul din ele. Iar Tărtașesti360, din punctul meu de vedere urmărește cu fiecare articol să ne dea un motiv în plus să ne iubim țara!

Dar să revenim la ziua de astăzi și anume, Ziua Culturii Naționale, pe care am celebrat-o pentru prima dată pe 15 ianuarie 2011 și care nu vreau să rămână unica zi din an care să ne amintească de cultură. Haideți ca măcar astăzi să uităm de gropile de pe șosele, de pădurile pline de gunoaie, de râuri ,,înecate’’ de peturi și alte adevăruri dureroase (care nu-și au locul în secțiunea cultură) și să îl credem pe cuvânt pe Edouard Herriot când spunea despre cultură că este ceea ce rămâne când vom uita totul.

Așadar, vă invit să deschidem astăzi o carte, să-i adulmecăm mirosul (căci încă mai avem șansa) și să lăsăm poezia lui Eminescu să ne vorbească:

Mihai EminescuNumai poetul

Lumea toată-i trecătoare,
Oamenii se trec şi mor
Ca şi miile de unde,
Ca un suflet le pătrunde,
Treierând necontenit
Sânul mării infinit.
Numai poetul,
Ca păsări ce zboară
Deasupra valurilor,
Trece peste nemărginirea timpurilui:
În ramurile gândului,
În sfintele lunci,
Unde păsări ca el
Se-ntrec în cântări.

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.